say hi!
Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Een goede vacaturetekst is origineel & opvallend, maar bovenal duidelijk, concreet & verstaanbaar. Scherm niet met onverstaanbare functietitels en -inhoud.

Deel deze blog

Goed nieuws. Je hoeft niet tot het einde door te lezen om te weten te komen hoe je een goede vacaturetekst schrijft – maar dat mag uiteraard wel. We verklappen hier al meteen de essentie. Wil je een goede vacaturetekst? Schrijf er dan een die origineel, opvallend, creatief, maar bovenal duidelijk is.

Goede vacaturetekst schrijven? Hou je copy concreet!

Wat doe je niet?

  • Scherm niet met onverstaanbare functietitels en even onbegrijpelijke inhoud.
  • Schrijf geen grote lappen tekst vol minimumeisen en dwingende voorwaarden.
  • Gebruik geen lange, eentonige functie- en clichéomschrijvingen, want met zo’n teksten trek je geen enkele sollicitant aan.

Doe je dat wel, dan zal je employer branding strategie geen succes zijn.

Wat doe je dan wel?

Dat zetten we hieronder graag voor jou op een rijtje. We geven je om te beginnen deze twee ontzettend waardevolle tips mee.

Houd altijd rekening met de doelgroep die je wilt bereiken en schrijf de vacature in een voor hen herkenbare taal. Probeer een manier te vinden om hen te triggeren, hun aandacht te vangen en hun interesse te wekken.

Een voorbeeld? Magelaan ging op zoek naar een nieuwe websitemedewerker en deed dat op een manier die het doelpubliek wel aansprak. Dat merkten we aan het hoge aantal sollicitaties dat we mochten ontvangen.

Kies ook voor een duidelijk imago. Waarom is het leuk bij jullie te werken? Zorg ervoor dat je de eigenheid van je bedrijf weerspiegelt in je vacaturetekst.

Een voorbeeld? Mon3aan was op zoek naar een dynamische boekhouder. Hun vacature lieten we vergezellen van een even dynamisch beeld en slogan.

Goede vacaturetekst schrijven? Hou je copy concreet!

Rekruteer anders en breder

Een aantrekkelijke en goede vacaturetekst schrijf je met wervende, wervelende en concrete copy. Met clichés en algemeenheden maak je geen enkele sollicitant warm.

Stap af van het traditionele denkpatroon dat aan de basis ligt van de even traditionele vacatures die je voortdurend voor ogen krijgt. Je weet wel, die teksten die allemaal lijken te focussen op hooggeschoolde dertigers met het juiste minimumdiploma, de juiste opleiding en de capaciteiten om nog meer aan te leren.

Het is de hoogste tijd om anders, in de betekenis van breder, te gaan rekruteren. Want die ‘perfecte en ideale werkzoekenden’ lopen niet meer in bosjes rond. Integendeel zelfs, het aanbod wordt steeds kleiner.

Waar komt de uitdrukking de ‘war for talent’ vandaan, denk je?

‘Out there’ bevindt zich nochtans een schat aan potentieel. We verwijzen naar de 55-plussers, mensen met een migratieachtergrond, laaggeschoolden, mensen met een arbeidsbeperking, werkzoekenden die een beroepsheroriëntatie overwegen, loopbaanbegeleiding volgen en ander werk zoeken.

Een goede vacaturetekst bestaat uit verbluffend concrete copy

Een goede vacaturetekst is concreet en zorgt ervoor dat capabele mensen zich aangesproken voelen.

Hoe schrijf je nu een concrete tekst?

  • Eerst denk je grondig na over alle onderdelen van de job die écht essentieel zijn. Veel zaken zijn minder belangrijk.
  • Nadat je de essentie hebt aangestipt omschrijf je praktisch wat je verwachtingen zijn.
  • Probeer alles zo duidelijk mogelijk te formuleren, je kan daarvoor zelfs een concrete dagindeling gebruiken.

Het resultaat? Heel wat meer mensen die je vacature zien, zullen zich aangesproken voelen en denken: “Hé, dat is iets voor mij! Dat zie ik voor mezelf wel zitten.” Vermijd een opsomming van moeilijke en niet te begrijpen formuleringen. Schrijf simpel, eenvoudig, concreet en verstaanbaar. Je zal zien dat zich een pak meer mensen aanmelden.

Voorbeeld van een goede vacaturetekst

Heb jij ook de neiging veel te veel in je vacatures te zetten? Te veel informatie te geven? Soms een beetje te hoog van de toren te blazen? We adviseren je sterk aan om dat niet te doen, want dat leidt allesbehalve tot een aantrekkelijke, enthousiasmerende en goede vacaturetekst.

Wat je dan wel moet doen?

  • Beperk je tot de kerntaken en omschrijf duidelijk wat je precies wilt.
  • Wees kort, concreet, positief, persoonlijk en verhalend. Aantrekkelijk en wervend.
  • Geef geïnteresseerde werkzoekenden een duidelijk en concreet beeld van wat ze van de job kunnen verwachten.

Is een minimumdiploma trouwens wel echt nodig voor die bepaalde job? Is aantoonbare en praktische ervaring niet voldoende? We zeggen dat maar even met het gebrek aan technisch geschoolden in het achterhoofd.

Zo kan het dus ook: hieronder vond je een vacaturetekst die concreet en to the point is. Wees er maar zeker van dat een pak meer mensen zullen reageren.

Goede vacaturetekst schrijven? Hou je copy concreet!

Magelaan helpt je graag!

Kan je het niet zelf, een goede vacaturetekst schrijven? Dan helpen we je graag! Onze copywriters schrijven voor jou een toffe, aantrekkelijke, wervende en goede vacaturetekst, én houden daarbij je branding en huisstijl in ere.

Maar we kunnen uiteraard nog veel meer. We kunnen voor jou een employer branding strategie opmaken. Daarvoor kan je een beroep doen op de KMO-portefeuille en dus profiteren van een stevige korting. Neem gerust contact met ons op.

Wist je dat je bij ons ook nog terechtkunt voor deskundig en betaalbaar bedrijfsadvies?

© Magelaan,marketingbureau in Gent  

Let’s create together!

contacteer ons

Magelaan - Let's Create

Word geïnspireerd door onze nieuwsbrief!