say hi!
Magelaan, ook meester in educatieve uitgaven

Magelaan brengt ‘Communication made easy’ ook in de praktijk in de onderwijswereld. De klemtoon van onze educatieve uitgaven ligt op begrijpelijke eenvoud.

Deel deze blog

Magelaan wordt regelmatig ingeschakeld om mee te helpen aan educatieve uitgaven, pakketten en projecten. Onder meer Volta, Plattelandsklassen en MJ Publishing zijn bij ons vaste klant. Samen realiseren we de mooiste educatieve uitgaven, perfect toegespitst op de juiste leeftijdsklasse. We krijgen trouwens ook vaak de opdracht een mooie en duidelijke infografiek te maken.

Hieronder lijsten we even kort op wat we voor de drie bovenvermelde klanten doen.

1. Logboek en technische fiches voor Volta in het kader van duaal leren

Voor Volta, het vroegere Vormelec, ontwikkelden we een paar jaar geleden de ‘Tool voor duaal leren’. Via een vragenlijst in Excel konden leerkrachten meten of hun leerlingen arbeidsrijp waren. Hun antwoorden genereerden een grafiek die een duidelijk beeld gaf over de maturiteit van de leerlingen, hun niveau van vaardigheden en skills, werkhouding en attitude … Sindsdien zijn we de bevoorrechte partner van Volta bij het uitwerken van educatieve uitgaven, pakketten en projecten.

‘We werken al ruim 4 jaar samen met Magelaan, voornamelijk voor ons project duaal leren. We zijn perfect tevreden over de communicatiemiddelen die ze produceren en de kwaliteit van de relatie die ze met onze teams onderhouden. Onze behoeften worden echt begrepen, Magelaan is een bureau dat luistert naar zijn klanten, beschikbaar en reactief is en altijd goed advies geeft.’-Laetitia Cooremans, Volta

Welke educatieve uitgaven realiseerden we voor Volta?

Volta werkt rond de pijlers Academy, Benefits, Research, Education en HR-Connect. Magelaan helpt mee op het vlak van duaal leren: jongeren leren een vak in een bedrijf en zitten aanvullend een of twee dagen per week op de schoolbanken.

Handleiding, brochure en logboek duaal leren

Naast een handleiding en brochure gericht op bedrijven en scholen om duaal leren bekend te maken, realiseerden we ook een logboek. Dat is een soort van dagboekschrift waarin de jongeren noteren wat ze dagelijks in het bedrijf doen. Het is een heel lijvig document geworden met onder meer een afsprakenblad – wie doet wat en wie volgt wat op? – en helemaal achteraan een activiteitenlijst. De leerlingen vinken daar de vaardigheden af die ze onder de knie hebben. Het hele logboek is geprint op A4-papier en gebundeld in een Wire-O, het eerste blad is uiteraard geplastificeerd. We hebben het logboek onlangs opgesplitst in twee delen, voor elk semester één.

Technische fiches

Daarnaast hebben we technische fiches gemaakt waarop de standaardkennis uit een bepaald vak beknopt vermeld staat. Hier hebben we wel elke fiche geplastificeerd, en een Wire-O voorzien. De fiches bevatten veel foto’s, de lay-out is doordacht en specifiek gericht op een doelpubliek van jongeren. De technische materialen waarvoor we geen beeldmateriaal hadden, hebben we zelf gefotografeerd in onze eigen fotostudio.

2. Educatieve uitgaven voor scholen

Plattelandsklassen is al jaren een grote klant. Zij richten zich met hun educatieve uitgaven en pakketten op zowel kinderen uit de lagere school als uit de eerste, tweede en derde graad van het secundair. Elke graad moet worden aangepakt op een voor hen uitnodigende manier. Daar zorgt onze tekenaar en projectbegeleider Steven voor, uiteraard altijd in samenspraak met de klant. Steven legt het uit als volgt. “Educatieve uitgaven en projecten vereisen een heel aparte aanpak, want alles moet kloppen, de inhoud moet beantwoorden aan het niveau van de klas en passen binnen de eindtermen. Een zeer nauwe samenwerking met leerkrachten is dan ook basis.”

“Bij educatieve uitgaven of educatieve spelen moet je nog meer dan anders aandacht geven aan vormgeving, inhoud, taal én beeld. Wat je maakt is immers gericht op niches van jongeren die onderling nog eens sterk verschillen. Denk aan het immense verschil tussen leerlingen van de basisschool, en die van de eerste en tweede graad.”

“In educatieve pakketten zijn illustraties zeer belangrijk. Zeker hier zegt een beeld meer dan duizend woorden. De juiste illustratie is ontzettend belangrijk om de aandacht van de leerlingen te vangen en vast te houden.”

Meer en meer verschijnen schooluitgaven enkel als digiboeken op platformen als Smartschool. Die digitale uitgaven realiseren we uiteraard ook.

3. Educatieve uitgaven voor hotelschool

Magelaan werkt al evenveel jaren samen met MJ Publishing. Deze uitgeverij brengt duurzame educatieve uitgaven op de markt gericht op de horeca. We steken hun leerboeken in een mooie lay-out en zijn er trots op dat we hebben meegewerkt aan de opleiding van (banket)bakkers, beenhouwers, koks, wijnkenners, meesters, slagers, grootkeuken en ondernemers. Omdat het om educatieve uitgaven gaat, besteden we veel aandacht aan de juiste lay-out. We focussen op leesbaarheid, gebruiken een groot lettertype en voorzien veel witruimte om de leerlingen de kans te geven notities te maken.

Onlangs nog hebben we verschillende van de leerboeken een frisse restyling gegeven. Die boeken zijn herkenbaar door de verzameling picto’s op de cover, én in het boek zelf.

Realiseren we ook jouw educatieve uitgaven?

contacteer ons

Magelaan - Let's Create

Word geïnspireerd door onze nieuwsbrief!